dilluns, 11 de març del 2013

PA MORENO

Pa, és una cosa que faig molt sovint. A part de què m'encanta fer-ne, visc a foravila i surt molt car anar a comprar pa al poble.

A vegades el faig moreno i a vegades blanc. Fins ara sempre l'he fet amb llevadura fresca (que ja la venen per tot), en poder el faré amb llevat i al forn de llenya.

Ingredients:
-350grs d'aigua
-300 grs de farina blanca
-300grs de farina morena
-40 grs de llevadura fresca
-una pessigadeta de sal.

Ho podeu pastar a mà. Jo ho past amb la thermomix. Vos dic com ho faig.

Posar al tassó l'aigua i programar 2 minuts, 37º, vel.2. Afegir la llevadura i mesclar 10 segons vel 5. Afegir les farines i la sal, mesclar 15seg, vel 6. Acontinuació programar 3 minuts, tassó tancat, vel.espiga.

Treis la pasta i posau-la damunt farina. Feis una bolla  alteta i estreta, ja que quan tova s'aixample molt i vos quedaria massa pla. Feis-li uns talls amb un ganivet. Si el voleu més rústic li podeu posar farina al damunt. Tapau-lo amb un pedaç humit. Deixau-lo tovar (fa via, menys de mitja hora, encara que depèn de la temparatura). Abans de què acabi la tovada, encalentiu el forn a 220º turbo. Cinc minuts abans d'enfornar-lo baixau-lo a 160º. Enfornar  60 minuts més o manco. Durant els darrers 20 minuts els vaig esquitxant amb aigua amb un vaporitzador, per què la crosta quedi forteta i cruixent. 

A vegades m'ha passat que quan comença a refredar, queda un poc blan. El torn a enfornar una estona més i l'esquitx. Queda perfecte.



Quan el faig blanc, hi pos 600grs de farina blanca i la resta ben igual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada